Physicochemical and Microbiological Characterization of Mini Tomatoes Sweet Grape Produced with Substrates and Treated Wastewater
DOI:
https://doi.org/10.21664/2238-8869.2019v8i1.p353-361Keywords:
Nutrient Solution, Reuse, Substrates for Hydroponics, DripAbstract
The purpose of the study was to qualitatively characterize the mini-tomato (Solanum lycopersicum L.) Sweet Grape Variety using different cultivation substrates and nutrient solutions prepared with wastewater effluent treatment, with supplementary nutrients and applied by drip irrigation. The experiment was a random 2 x 3 factorial block design with four replicates. The fruits were analyzed in total acidity (%), soluble solids (°Brix), SS / AT, pH and aerobic mesophilic microorganisms, fungi and yeasts, total coliforms and Escherichia coli were determined by multiple tubes and the results were expressed in a Most Probable Number (MPN g-1). The values of total acidity are close to the literature (average 0.35%) and soluble solids are acceptable according to commercialization (> 6 °Brix), both being influenced by treatments, but not pH, the SS/AT demonstrated excellent flavor and fruit quality of tomato mini, being higher for conventional nutrient solution (SnC) compared to effluent supplemented with commercial salts (EcS) in substrate (S3).
References
Aguiar, F. P. C.; Abrahão, R. M. S.; Anjos, V. D. A.; Benato, E. A. P. Determinação da vida útil de tomate tipo cereja e ‘Sweet Grape’. 2012.. Disponible en:
http://www.cnpma.embrapa.br/eventos/2012/ciic/cd_anais/Artigos/re12218.pdf. Acessado em 10/Sep/2013
Brasil. 2001.Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Propõe o Regulamento Técnico sobre Padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, Seção 1, p.6.
Caron V. C; Tessmer M. A; Mello S. C; Jacomino A. P. 2013. Quality of mini tomatoes harvested at two maturity stages and kept chilled in three packages. Horticultura Brasileira, 31(2):279-286.
Charlo, H. C. O.; Castoldi, R.; Fernandes, C.; Vargas, P. F.; Braz L, T. 2009. Cultivo de híbridos de pimentão amarelo em fibra da casca de coco. Horticultura Brasileira Brasília, 27(2): 155-159
Cunha, A. H. N; Siqueira, L. N.; Cortez, T. B.; Viana, E. S.; Silva, S. M. C. 2011. Avaliação química e análise sensorial de geleias de tomate. Revista Enciclopédia Biosfera, 7(13): 1399-1404.
Cunha, A. H. N.; Sandri, D ; Vieira, J. A. ; Cortez, T. B. ; Oliveira, T. H . 2014. Sweet grape mini tomato grown in culture substrates and effluent with nutrient complementation. Engenharia Agrícola (Impresso), 34; 707-715.
Fernandes, C.; Corá, J. E.; Braz, L. T. 2006. Desempenho de substratos no cultivo do tomateiro do grupo cereja. Horticultura Brasileira, 24: 42-46.
Ferreira, D. F. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6): 1039-1042.
Gusmão, M. T. A.; Gusmão, S. A. L.; Araújo, J. A. C. 2006. Produtividade de tomate tipo cereja cultivado em ambiente protegido e em diferentes substratos. Horticultura Brasileira, 24(4): 431-436.
ICMFS – International Commission on Microbiological Specifications for Foods. 1986. Microorganisms in Foods 2: Sampling for microbiological analysis: principles and specific applications is the only comprehensive publication on statistically based sampling plans for foods. 2nd ed. Toronto: University of Toronto Press. Disponible en: <http://www.icmsf.org/pdf/icmsf2.pdf>, Consultado 1/Dic/2011.
Instituto Adolfo Lutz (São Paulo). 2008. Métodos físico-químicos para análise de alimentos /coordenadores Odair Zenebon, Neus Sadocco Pascuet e Paulo Tiglea. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 1020 p.
Junqueira, A. H.; Peetz, M. S.; Onoda, S. M. 2011. SWEET GRAPE: Um modelo de inovação na gestão da cadeia de produção e distribuição de hortaliças diferenciadas no Brasil. 19p. Disponible en: <http://www.espm.br/Publicacoes/CentralDeCases/Documents/SWEET%20GRAPE.pdf>. Consultado: 12/Jan/ 2012.
Melo, H. N. S.; Pifer, R. C.; Andrade Neto, C. O.; Girard L.; Marques Júnior, J. 2009. Utilização de nutrientes de esgoto tratado em hidroponia. In: Mota, F. S.; Von Sperling, M. Nutrientes de esgoto sanitário: utilização e remoção. Rio de Janeiro: Associação Brasileira de Engenharia Sanitária - ABES. 120-147.
Pinho, L.; Almeida, A. C.; Paes, M. C. D.; Costa, C. A.; Glória, M. B. 2014. Qualidade sanitária de tomate cereja produzido em sistema de cultivo orgânico e convencional. 3p. Disponible en: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/69904/1/Qualidade-sanitaria.pdf Consultado 2/Jun/2014.
Rinaldi, M. M.; Sandri, D.; Oliveira, B. N.; Sales, R. N.; Amaral, R. D. A. 2011. Avaliação da vida útil e de embalagens para tomate de mesa em diferentes condições de armazenamento. Revista B. Ceppa, 29(2): 305-316.
Rinaldi, M.M.; Thebaldi, M. S.; Rocha, M.S.; Sandri, D.; Felizberto, A. B. 2013. Qualidade pós-colheita do tomate irrigado por diferentes sistemas de irrigação e qualidades de água. Irriga, 18(1): 59-72.
Rodrigues C. S; Junqueira A. A; Gravina C.S. 2008. Presença de coliformes fecais em saladas de alface e tomate em restaurantes do tipo “self-service” em Brasília-DF. Horticultura Brasileira, 26: 1452-S1455.
Sakata. 2012. Seed Sudamerica Ltda. Disponible en: <http://www.Sakata.com.br/institucional/>. Consultado: 12/Jan/2012.
Silva, N.; Junqueira,V. C. A.; Silveira, N. F. A.; Taniwaki, M. H.; Dantos, R. F. S.; Gomes, R. A. R. 2007. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 3ed. São Paulo: Livraria Varela, 552p.
Soares, I.; Souza, V. S.; Crisóstomo, L. A.; Silva, L. A. 2005. Efeito do volume de solução nutritiva na produção e nutrição do tomateiro tipo cereja cultivado em substrato. Revista Ciência Agronômica, 36(2): 152-157.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This journal offers immediate free access to its content, following the principle that providing free scientific knowledge to the public, we provides greater global democratization of knowledge.
As of the publication in the journal the authors have copyright and publication rights of their articles without restrictions.
The Revista Fronteiras: Journal of Social, Technological and Environmental Science follows the legal precepts of the Creative Commons - Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International.