The Introduction and Use of Feijoa or Pineapple Guava (Acca sellowiana): Perspective of environmental history

Authors

  • Samira Peruchi Moretto Departamento de História/CFH/UFSC.
  • Eunice Sueli Nodari Programa de Pós-Graduação em História/CFH/UFSC.
  • Rubens Onofre Nodari Programa de Pós-Graduação em Recursos Genéticos Vegetais/CCA/UFSC.

DOI:

https://doi.org/10.21664/2238-8869.2014v3i2.p67-79

Abstract

The feijoa (Acca sellowiana), also known as feijoa, is a native fruit species of the Brazilian southern highlands and northern Uruguay. In Brazil, the species is nature from Biome Pampa and Atlantic Forest in the latter vegetation type in the Araucaria Forest. The feijoa was introduced in other countries outside their natural area of occurrence. The objective of this study is to analyze the process of introduction and use of feijoa inside and outside of their natural range. Part of the Environmental History to study the relationships of men and women with the environment in this way, the study of the domestication of feijoa fits in this context. Even though Brazil is the main area of natural occurrence of feijoa, still imports of fruits produced in Colombia, which is the largest exporter of fruit. In Brazil, the species has recently has excelled in terms of research and use. The fruit already well known and used outside of Brazil, is gaining momentum in the national scene, enabling the maintenance of a native species and helping in the conservation of the forest to which it belongs.

Keywords: Feijo; Domestication of Plants; Uses of Natural Resources.

Author Biographies

Samira Peruchi Moretto, Departamento de História/CFH/UFSC.

Doutora em História pela Universidade Federal de Santa Catarina. Professora substituta do Departamento de História/CFH/UFSC.

Eunice Sueli Nodari, Programa de Pós-Graduação em História/CFH/UFSC.

Doutora em História pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Professora do Programa de Pós-Graduação em História/CFH/UFSC. 

Rubens Onofre Nodari, Programa de Pós-Graduação em Recursos Genéticos Vegetais/CCA/UFSC.

Doutor em Genética Vegetal pela University Of California at Davis. Professor do Programa de Pós-Graduação em Recursos Genéticos Vegetais/CCA/UFSC. 

References

Altieri M 2004. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. Editora da UFRGS, Porto Alegre.
André E 1898. Um nouvel arbre frurtier: Feijoa sellowiana. Revue Horticole. v.70, p.264-265.
Cardoso JH 2009. Cultivo e conservação da feijoa: uma homenagem a um agricultor guardião, Embrapa Clima Temperado, Pelotas.
CBD - Convention on Biological Diversity. COP 5, Decision V5. 2000 [citado em 25 ago. 2011]. Disponível em: http://www.cbd.int/decision/cop/?id=7147
DEAN 1996. A ferro e fogo: a história e devastação da Mata Atlântica brasileira, Companhia das Letras, São Paulo.
Ducroquet JPHJ, Hickel ER, Nodari RO 2000. Goiabeira-serrana (Feijoa sellowiana), FUNEP, Jaboticabal.
Ducroquet, JPHJ, Nunes EC, Guerra MP, Nodari RO 2008. Novas cultivares brasileiras de goiabeira serrana: SCS 414-Mattos e SCS 415-Nonante. Agropecuária Catarinense, v. 21, p.79-82.
Embrapa, Encontro de Iniciação Científica e Pós-Graduação da Embrapa Clima Temperado 2006. Anais: idéias, tecnologia e inovação, editores Rosa Lía Barbieri. Embrapa Clima Temperado, Pelotas.
Entrevista com o agricultor Vilmar Menegatti no dia 06 de agosto de 2009.
Entrevista com o agrônomo João Rodrigues Mattos, em Florianópolis, no dia 05 de outubro de 2009.
Fischer GD, Miranda G, Cayón EM, Mazorra (Org) 2003. Cultivo, poscosecha y exportación de la feijoa (Acca sellowiana Berg), Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, p. 11.
Giulietti, Harley, Queiroz, Wanderley & Berg. Levantamento preliminar de espécies frutíferas de árvores e arbustos nativos com uso atual ou potencial do Rio Grande do Sul. Rev. Bras. Agroecologia. 2002 Fev [citado em 25 ago 2011] v.2 (1): p.53. Disponível em: http://www.cenargen.embrapa.br/recgen/sibrargen/glossario/welcome.html
Lim TK 2012. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants: Volume 3, Fruits, p.607.
Mattos JR 1954. Estudo pomológico dos frutos indígenas do rio Grande do Sul, Oficinas Gráficas da imprensa Oficial, Porto Alegre.
Mattos JRA 1986. Goiabeira-serrana, Instituto de Pesquisas de Recursos Naturais Renováveis, Porto Alegre.
Medeiros JD 2004. Introdução. Revista Floresta com Araucárias: um símbolo da mata a ser salvo da extinção, APREMAVI.
Meirelles LR, Rupp LCD (coord). Biodiversidade: Passado, Presente e Futuro da Humanidade, Secretaria da Agricultura Familiar e Ministério do Desenvolvimento Agrário. 2006 [citado em 25 ago 2011]. Disponível em: http://www.crfg.org/pubs/bkrev/Feijoas.html.
Morton J. Feijoa. – Fruits of warm climates. 1987 [citado em 16 out 2013]. Disponível em: http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/feijoa.html.
Myers N, Mittermeier RA, Mittermeier CG, da Fonseca GAB, Kent J 2000. Biodiversity hotspots for conservation priorities. Nature, v.403, p.853-858.
Nodari RO, Ducroquet JPHJ, Guerra MP, Meler K 1997. Genetic variability of Feijoa sellowiana germoplasm. Acta Horticulturae, Leuven, n.452, p.41-46.
Rodriguez M, Arjona H, Campos H 2006. Caracterización fisicoquímica del crecimiento y desarrollo de los frutos de feijoa (Acca sellowiana Berg) en los clones 41 (Quimba) y 8-4 Physical-chemical characterisation of the growth and development of pineapple guava fruit (Acca sellowiana Berg) clones 41 (Quimba) and 8-4., Agronomía Colombiana 24(1), p.54-61.
Simões LL, Lino CF (Org) 2002. Sustentável Mata Atlântica: a exploração de seus recursos florestais. SENAC, São Paulo.
Thorp G, Bieleski R 2002. Feijoas: Origins, Cultivation and Uses. HortResearch, Ed. David Bateman.
Usda.gov. CIDADE United Departament of Agriculture. Feijoa – Acca sellowiana. 2012 [citado em 16 out 2013]. Disponível em: http://www.ars-grin.gov/npgs/searchrin.html.
Valois ACC, Salomão AN, Allem AC (Org). Glossário de Recursos Genéticos Vegetais. [citado em 10 set 2013]. Disponível em: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96542/1/ Glossario-de-recursos-geneticos-vegetais.pdf.
Volpato CA, Danazzolo J, Nodari RO 2011. Melhoramento participativo da goiabeira-serrana: uma parceria que dá frutas, UFSC/CCA, Florianópolis.
Worster D 2012. A Natureza e a desordem da história. In: Franco JLA et al. (orgs). História Ambiental: fronteiras, recursos naturais e conservação da natureza, Garamond, Rio de Janeiro, p.383.
Worster D ANO. Transformações da terra: para uma perspectiva agroecológica na História. Ambiente e Sociedade, 5 (2):23-44.
Yates FA 2007. A arte da memória, Editora da UNICAMP, São Paulo.

Published

2014-12-28

How to Cite

MORETTO, Samira Peruchi; NODARI, Eunice Sueli; NODARI, Rubens Onofre. The Introduction and Use of Feijoa or Pineapple Guava (Acca sellowiana): Perspective of environmental history. Fronteiras - Journal of Social, Technological and Environmental Science, [S. l.], v. 3, n. 2, p. 67–79, 2014. DOI: 10.21664/2238-8869.2014v3i2.p67-79. Disponível em: https://revistas2.unievangelica.edu.br/index.php/fronteiras/article/view/1004. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Dossier - Culture, History and Biodiversity