Bio-Prospection of Fungi from a Fragment of Cerrado in Central Brazil for Biotechnological Applications

Authors

  • Lucas Leonardo da Silva Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil. http://orcid.org/0000-0001-6298-4293
  • Izabel Cristina Moreira Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Thâmara Machado e Silva Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Larissa Batista da Silva Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Thales Antony Assis Santos Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Letícia Mikaelly de Oliveira Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Denes Ferraz de Souza Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Andressa Oliveira Brito Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.
  • Solange Xavier dos Santos Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.21664/2238-8869.2018v7i1.p288-305

Keywords:

Basidiomycetes, Ascomycetes, Lignocellulolytic Enzymes, Toxicity

Abstract

Considering the importance of bio-prospection studies involving species from threatened environments that are of great biological richness and endemism, this work aimed to investigate the biotechnological potential of fungi from different habitats in a fragment of Cerrado. The fungi were isolated in culture, and some were selected for the prospection of enzymes that are of industrial interest, for antimicrobial activity and preliminary toxicity. Carboxymethyl cellulose and peroxidase activity was detected in all isolates evaluated. In the tests for antimicrobial activity, the fungal metabolites did not show growth inhibition for the bacterial strains analyzed, and in the toxicity assays these metabolites were shown to be innocuous for Artemia salina larvae. Although the toxicity evaluation still requires complementary assays, these results justify the continuation of bio-prospection studies on the biotechnological potential of these fungi, showing them to be promising candidates for use in processes applied directly to humans or to the environment.

Author Biographies

Lucas Leonardo da Silva, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em Ciências Aplicadas a Produtos para Saúde pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Izabel Cristina Moreira, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em andamento em Recursos Naturais do Cerrado (Renac) pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Thâmara Machado e Silva, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Doutorado em andamento em Ciências Ambientais pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Larissa Batista da Silva, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em Ciências Aplicadas a Produtos para Saúde pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Thales Antony Assis Santos, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em Recursos Naturais do Cerrado (Renac) pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Letícia Mikaelly de Oliveira, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em Ciências Aplicadas a Produtos para Saúde pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Denes Ferraz de Souza, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Doutorado em andamento em Recursos Naturais do Cerrado pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Andressa Oliveira Brito, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Mestrado em andamento em Recursos Naturais do Cerrado (Renac) pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Solange Xavier dos Santos, Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Doutorado em Ciências Biológicas (Microbiologia Aplicada) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Brasil. Docente na Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

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Published

2018-05-11

How to Cite

DA SILVA, Lucas Leonardo; MOREIRA, Izabel Cristina; E SILVA, Thâmara Machado; DA SILVA, Larissa Batista; SANTOS, Thales Antony Assis; DE OLIVEIRA, Letícia Mikaelly; DE SOUZA, Denes Ferraz; BRITO, Andressa Oliveira; DOS SANTOS, Solange Xavier. Bio-Prospection of Fungi from a Fragment of Cerrado in Central Brazil for Biotechnological Applications. Fronteiras - Journal of Social, Technological and Environmental Science, [S. l.], v. 7, n. 1, p. 288–305, 2018. DOI: 10.21664/2238-8869.2018v7i1.p288-305. Disponível em: https://revistas2.unievangelica.edu.br/index.php/fronteiras/article/view/2299. Acesso em: 18 may. 2024.